Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Muffins Recept

Muffins Recept

4.22 av 5 (49 recensioner)

Lyckas med Muffins

Att baka muffins är både roligt, enkelt och med ett riktigt gott resultat! Du kan verkligen variera resultatet i det oändliga! Här har vi samlat massor av goda guider för att du ska lyckas med dina muffins oavsett om du gör muffins enligt grundreceptet eller om du vill göra muffins med en twist. Givetvis har vi även tips på hur du kan piffa till dina bakverk både med icing och olika cake toppers! Lycka till!

  • Mina bästa tips Här hittar du mina bästa tips och vad jag tycker är viktigt om muffins. Mina bästa tips
  • Grundrecept Muffins: Ett bra recept är a och o för att lyckas med perfekta muffins. Här hittar du mitt bästa grundrecept för muffins! Grundrecept Muffins
  • Fler goda muffinsrecept: Vill du avancera dina muffins så har vi listat fler mumsiga muffinsrecept här. Fler goda muffinsrecept
  • Felsök till muffins: Det är inte svårt att baka muffins, men det är några saker du bör tänka på. Här hjälper vi dig att felsöka vad som kan ha blivit tokigt med dina bakade muffins. Felsök muffins
  • Förvara muffins: Tips på hur du bäst förvarar dina muffins. Förvara dina muffins
  • Varför ska jag använda muffinsplåt: Att använda en muffinsplåt har sina fördelar, se vår guide här. Använda muffinsplåt
  • Vanliga frågor: Här hittar du våra vanligaste frågor om muffins. Vanliga frågor om muffins

För att göra muffins behöver du:

Muffins
  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 25 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • Receptet ger 6 stora, 12 standard eller 24 minimuffins
  • Pâtisserie
  • Muffins
Muffins har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 300 kcal

Muffins grundrecept

  • 2 ägg
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Gör såhär

  1. Placera ut muffinsformarna på en plåt. Använd gärna en muffinsplåt, då kommer du garanterat få ett perfekt resultat.
  2. Smäl smöret i en kastrull. Låt svalna litegrann.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
  6. Blanda i ägg- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt det smälta smöret och mjölken i blandningen med resten av ingredienserna, lite i taget.
  8. Blanda försiktigt ihop smeten.
  9. Fördela smeten i muffinsformarna. Tänk på att inte fylla ända upp till kanten, ca 2/3 räcker.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna och inte kladdiga inuti. Använd gärna en provsticka.
  11. Låt svalna. Om du vill kan du sedan spritsa grädde eller frosting på toppen! Kolla in vår guide på hur du gör en snygg spritsning enkelt.

Mina bästa tips om muffins!

  • Servera rumstempererade muffins då det är då som de är som allra godast! Se därför till att du tar ut dina muffins ur kylen eller frysen i god tid så att de hinner tina upp innan servering.
  • Baka muffinsen dagen innan du spritsar dem med frosting eller glasyr! För att lyckas med spritsningen så måste muffinsen ha svalnat innan för att frostingen eller glasyren inte ska smälta och börja rinna, och då är det bättre att vara på den säkra sidan och baka muffinsen dagen innan du spritsar. Förvara muffinsen i rumstemperatur för att vara säker på att de har rätt temperatur.
  • Förvara frostingen/glasyren och muffinsen separat! På det här sättet kan du spritsa dina muffins direkt innan servering och då blir resultatet mycket bättre.
  • Servera muffins gärna ihop med vispad grädde eller vaniljsås – då blir de nästan ännu godare! Innehåller de inte redan bär eller annan fyllning så addera även lite av valfria bär eller annat gott.
  • Om du bakar dina muffins i en muffinsplåt så lossa gärna muffinsen från formen efter några minuter när de är färdigbakade. Det går lätt att göra med skaftet av en tesked. Då går det lättare att avlägsna formen helt från muffinsen när den ska ätas.
  • Toppa dina muffins med granolasmul - det är både läckert och fantastiskt gott! Här hittar du vår guide på enkel hemgjord granola.
  • Använd rumsvarma ägg: Anledningen till att du ska baka med rumsvarma ingredienser som ägg, smör och mejeriprodukter, är att dom bildar en emulsion som stänger inne luft. Och sen under gräddning så expanderar luften och resultat blir en lätt och luftigt Muffins. Rumsvarma ingredienser blandar sig lättare, vilket resulterar i att du får en jämnare smet.
  • Använd kvalitetschoklad - Bakar du chokladmuffins tänk på att alltid använda choklad av hög kvalitet till exempel Callebaut Choklad >>>

Tips på fler av våra goda muffinsrecept

  • Morotsmuffins - Klassikern morotsmuffins är älskad av många, och här finns ett recept toppat med supergod frosting.
  • Muffins med apelsinfrosting - Muffins med choklad toppad med en apelsinfrosting. Apelsin och choklad är en svårslagen kombination och här kommer smakerna fram i sin fulla kraft.
  • Kladdmuffins- Enkla, snabba och klassiska kladdmuffins.
  • Halloweenmuffins - Baka muffins på inkråm från en pumpa passar fint om du ska göra en lykta av pumpan. Här använder vi solrosolja som kan släppa igenom på vissa muffinsformar, använd gärna dubbla formar.
  • Chokladmuffins Chokladmuffins är det perfekta bakverket för alla chokladälskare som behöver något snabbt, gott och enkelt när chokladsuget slår till.
  • Jordgubbsmuffins med rosa topping - Söta minicupcakes med färska jordgubbar i smeten och en frosting med smak av lime och jordgubb. Jordgubbsmaken kommer från en jordgubbsarom som ger både färg och smak.
  • Kladdiga minimuffins med Dumle - Härligt sega och kladdiga minimuffins med Dumle och mörk choklad i både smeten och i ganachen ovanpå.
  • Marängsmörkräm - Marängsmörkräm är perfekt att spritsa och dekorera tmuffins med då den är slät och tålig. 

Felsökning av muffins

  • Muffinsen sjunker ihop – Att muffinsen sjunker ihop när du tar ut dem ur ugnen kan främst bero på att du har blandat alla ingredienser på en gång när du slängt ihop smeten. Det kan verka snabbt och effektivt att blanda ihop allt i ett nafs, men då riskerar ingredienserna att klumpa eller klibba ihop sig som i sin tur bildar luft i smeten. Luften släpps sedan ut i ugnen och lämnar en platt eller nedsänkt muffins. Det lättaste sättet att undvika detta är att helt enkelt följa den ordning som står i receptet, till exempel blanda först smör och socker ihop innan du tillsätter mjölet.
  • Muffinsen blev för torra – Muffins kan bli för torra om du har i för mycket av en torr ingrediens, till exempel mjöl. Muffinsen blir även torra om du råkar ha inne dem i ugnen lite för länge, för då försvinner fukten ur dina muffins. För att få perfekt saftiga och utsökta muffins ska du därför hålla dig till de instruktioner som står med i receptet, samt hålla reda på tiden i ugnen.
  • Fyllningen sjönk till bottnen – Muffins fyllda med bär, choklad eller strössel är fantastiskt gott, men ibland kvittar det hur perfekt vi än placerade fyllningen i smeten/formen så sjunker den ändå till bottnen. Detta beror på att fyllningen väger mer än själva blandningen som omger den, och sjunker då naturligt till bottnen. Hur undviker man då detta? Rulla tillsatserna i självhöjande mjöl, och då kommer mjölet att skapa friktion mellan fyllningen och kakblandningen som gör att fyllningen håller sig på sin plats!
  • Muffinsen är övergräddade - Om du gräddar dina muffins för länge så kommer dom att bli torra. Håll därför extra koll på slutet och ta hellre ut dom någon minut för tidigt. Om du gräddar i en muffinsplåt så kan du gärna lyfta ur muffinsen försiktigt och låta dom svalna på ett galler istället. På så viss undviker du att dina muffins eftergräddas i den varma plåten.

Hur förvarar man muffins?

Muffins kan du enkelt förvara i kylen, frysen eller i rumstemperatur. Det går bra att förvara muffinsen i täta behållare eller i plastpåsar, men tänk på att muffinstopparna kan bli klibbiga om du lägger dem i en plastpåse. Se till att muffinsen har kallnat innan du packar ner dem, och förvara du dem i kylen så plocka gärna ut dem lite innan servering för att de ska återgå till rumstemperatur.

Hur förvarar man muffins med glasyr?

Att förvara muffins med glasyr skiljer sig inte så mycket från att förvara muffins utan glasyr, förutom att det blir väldigt klibbigt att packa ner dessa i en plastpåse. Förvara muffinsen i en tät behållare som är tillräckligt hög för att inte mosa glasyren. Dessa kan sedan förvaras både i rumstemperatur eller i kylen, men de håller sig inte lika länge i rumstemperatur och innehåller dem till exempel ägg eller smör så ska de förvaras i kylen för att inte bli dåliga.

Kan man frysa muffins?

Ja, man kan frysa muffins. Innan man fryser muffins så måste de svalna och de ska frysas helt färska och väl inplastade.

Vad är Skillnaden mellan muffins och cupcakes?

Skillnaden mellan muffins och capcakes är främst att cupcakes oftast är mindre och luftigare i konsistensen än muffins. Cupcakes är även alltid sötade, medan muffins både kan vara sötade eller osötade. Muffins brukar inte heller i regel dekoreras och äts oftast lite varma, medan cupcakes alltid har frosting eller glasyr på sig och serveras kalla. Vill du baka cupcakes så har vi en riktigt bra guide här!

Redskapen för att lyckas med muffins

För att göra baket än enklare – och resultatet snyggare – finns mängder med muffinsformar i papper eller silikon att välja mellan. Den lite mer fantasifulle kan välja muffinsformar med hjärtan, blommor eller glada figurer på. Det gäller även muffinsplåtarna. Hos oss på Lyckasmedmat.se finns det otroligt många muffinsformar att välja mellan. Bland annat:

Förutom den rätta muffinsformen är det även fint att ibland lägga till små cake toppers till muffinsen. Stick ner en cake topper i varje muffin och gör temat än mer utmärkande.

En slickepott, decilitermåttengångspritsar och en dansk degivsp eller en bra ballongvisp är bra kompletterande verktyg för att lyckas med muffinsbaket. Det är inte bara muffinsformar som kan sätta piff på bakverkens utseende. I USA har det länge funnits en trend med att dekorera muffins på olika sätt, så kallade cupcakes. En trend som nu också kommit starkt här i Sverige. För att göra riktiga kreationer krävs en sprits för att lägga glasyr eller för att fylla muffinskakorna, och en schablon för att pudra mönster och figurer på toppen. Strössel i form av stjärnor eller kulor ger också ett vackert intryck. Till uppläggningen finns det sedan riktiga kakfat i höjd, så kallade muffinsträd, i mängder av former och varianter och askar att lägga sina muffins i för att kunna ge bort som present.

Spritsa muffins med färgglad Icing

Spritsa muffins med pastafärg med hjälp av Colour Swirl från Wilton. Kolla på videon för att se hur enkel den är att använda.

Tillbehör till att spritsa dem hittar du här!

Muffinsplåten

Det finns många som tycker att det är lite onödigt att gå och köpa sig en särskild muffinsplåt, då de kanske inte bakar muffins allt för ofta. Men, troligen är det för att resultatet utan en muffinsplåt blir så platt och tråkigt, som baket sällan kommer till stånd.

Med enbart enkla pappersformar, flyter muffinssmeten ut när den jäser och resultatet blir långt ifrån det vackra höga och luftiga resultatet som går att se när vi köper muffins i butik. Tricket bakom höjden och formen på en muffin är själva plåten. Muffinsformen ger stöd åt smeten och håller ihop bakverket och hjälper smeten att jäsa uppåt. Det blir då en vackert toppig och luftig kaka, med perfekt form. Muffinsplåtar behöver inte vara dyra. Det finns ett antal olika formar på marknaden att välja mellan och är ofta tillverkade av ett material som gör att bakverken inte fastnar. Plåtarna kan vara tillverkade i plåt eller silikon och fungerar på samma sätt. De kan användas både med och utan pappers- alternativt silikonformar. Dessa ersätter då smörjning av plåten och är praktiska för servering. Med en muffinsplåt går det även att göra cupcakes, scones och maträtter med rätta formen.

Såhär ser muffinsen när man gräddat dem i en muffinsplåt och när man inte använt plåt.

Muffins utan muffinsplåt.
Muffins med och utan muffinsplåt.
Muffins gräddade i muffinsplåt.

Här hittar du muffinsplåtar!

Silikonformar till Muffins

Enskilda muffinsformar, liksom muffinsplåtar, i silikon har blivit mycket populära på senare tid. De har kommit att bli mycket uppskattade för att materialet är mjukt, men ändå håller kakans form perfekt.

Muffinsformar i silikon har blivit populära då de är lite stadigare och fungerar utan plåt och inte minst för att de sedan är återanvändningsbara. Det gör både miljö och plånbok glad i längden. För att använda silikonformarna igen är det bara att diska dem i diskmaskinen. De tål till och med att frysas utan att skadas. Detsamma gäller muffinsplåtarna av silikon.

För att få kakorna att släppa ur formen är det alltid bäst att spraya formen med fett. Både muffinsformar och muffinsplåtar i silikon kommer i olika former. Det finns allt från elefantformar till stjärn- och hjärtformar. Silikonformarna kommer i olika glada färger såsom skarpt gult, blått, rosa och rött. Nackdelen med muffinsformarna i silikon är att de är så mjuka. De tål inte att skarpa knivar eller metallföremål används för kakor som finns i formen. Den som inte har bakat i silikonformar behöver också kika till sina muffins extra noga under gräddningen de första gångerna – baktiden kan förändras något jämfört med sedvanliga bakplåtar. Här hittar du massor av bra silikonformar och bakformar i silikon.

Pappersformar till Muffins

Muffinsformar av papper är en lika praktisk som viktig detalj i muffinsbaket. Formarna ramar in bakverket så att det håller formen och de gör det lätt att hålla i kakorna när de serveras.

Pappersformarna hindrar smeten från att fastna i plåten och gör det lätt att diska upp plåtarna efteråt. Dessutom är de dekorativa detaljer som gör bakverken till små underverk. De flesta formar av papper är tillverkade av tunt papper och avsedda för muffinsplåtsbak. De klarar inte riktigt själva att hålla den runda formen så att kakan blir hög och luftig som en riktig muffin ska vara. Det är där den speciella plåten kommer in. Utan muffinsplåt blir kakorna nästan alltid platta och tråkiga. Den som inte har en muffinsplåt men ändå vill få runda och höga muffins, bör istället använda de formar som är tillverkade i lite grövre papper. De är stabilare än de tunna varianterna och klarar av att hålla ihop formen under gräddningen. Muffinsformar av papper kan användas till mycket, inte bara muffins. Varför inte lägga upp rulltårtebiten där och dekorera den till ett litet bakkonstverk? Den enda nackdelen med pappersformarna är att de är engångsartiklar.

Här hittar du både muffinsformar i papper och silikon!

Frosting till muffins

Muffins är alltid gott att äta precis som den är. Men det blir extra gott med lite frosting på. Använd till exempel Enchanted cream eller gör en egen frosting med florsocker och philadelphiaost. En cream cheese frosting går att smaksätta och färga efter tycke och smak. Se vår guide för hur du lyckas med frostingen här >>>

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

45 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13156 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se