Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Cupcakes - cupcakes recept

Hur får man perfekta, saftiga och fina cupcakes? Det har vi svaret på! I vår guide hittar du allt du behöver veta för att lyckas med dina cupcakes. Cupcakes passar på i stort sett varenda fest och kalas, anpassa bara smakerna och dekorationerna efter tillfälle.

3.71 av 5 (31 recensioner)
Cupcakes - cupcakes recept

Färgglada, smakrika och annorlunda cupcakes, perfekt till fest och kalas. Här hittar du massor med inspiration!

Tips till när du ska göra cupcakes:

  • Spritsar och tyllar - Att spritsa frosting blir både otroligt gott och ser väldigt vackert ut på bakverket! Ska du dekorera cupcakes med frosting får du ett väldigt fint resultat om du använder dig av flera olika tyllar vid dekorationen. Vi har närmare 300 spritsar och tyllar i vårt sortiment - vi kan med andra ord garantera att du hittar det du är ute efter. Ser alla våra spritsar och tyllar här >>
  • Florsocker FunCakes Icing Sugar är ett raffinerat florsocker med finare textur än vanligt florsocker, helt enkelt med konditorkvalitet! Florsockret ger frosting och icing en rik, krämig smak. För bästa resultat siktar du florsockret innan användning.
  • Ätbara dekorationer - Dekorera dina cupcakes med allt från strössel i olika former och färger, figurer, ätbara blommor och mycket mer. Bara fantasin sätter gränserna. Vi har ett stort utbud av ätbara dekorationer. Du hittar alla ätbara dekorationer här >>

Recept cupcake frosting

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 5 minuter
  • Klart på: 10 minuter
  • Frostingen räcker till ca: 12 muffins eller 1 tårta
  • Pâtisserie
Cream cheese frosting har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 420 kcal

Ingredienser till frostingen

  • 75 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 100 g philadelphiaost
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Gör så här:

  1. Vispa alla ingredienser till en fluffig smet.
  2. Bred ut frostingen på tårta, cupcakes eller någon annan kaka. Tänk på att kakan ska svalna först. Annars smälter frostingen.
  3. Använd en eller flera tyllar för att få en vacker spritsning på toppen av dina cupcakes. Du kan färga och smaksätta frostingen efter tycke och smak.
  4. Vill du ha fler tips vad gäller just cream cheese-frosting så kan du kolla in vår guide här!

Fina cupcakes att inspireras av

Cupcakes i fina färger.

Dekorera dina cupcakes med ett fint strössel! Vi har över 400 olika strössel - här hittar du dessa!

Fin cupcake.

Ett enkelt och vackert sätt att dekorera cupcakes med är att spritsa frosting på toppen. Tyllar och spritsar hittar du här.

Cupcakes dekorerade med ätbart glitter.

Ätbart glitter är väldigt fint att toppa frostingen med! Kolla in glitter i alla olika färger här.

Cupcakes spritsade med tyll 1M från Wilton.

Färga frostingen/toppingen i härliga färger! Klicka här för att se alla ätbara färger.

Blommig cupcakes.

Att spritsa frostingen med olika tyllar är väldigt vackert. Gör t.ex. en vacker blomma! Hos oss hittar du spritsar och tyllar!

Cupcake spritsade i fina regnbågsfärger.

Servera dina cupcakes snyggt! Vi har över 200 olika formar för cupcakes - kolla in sortimentet här.

Tips för att lyckas med cupcakes

  • Väg gärna ingredienserna. Genom att väga ingredienserna istället för att mäta så kan du försäkra dig om att du har samma förutsättningar att lyckas som den som har skrivit receptet. 1 dl mjöl kan väga allt från 40 – 80 gram mjöl beroende på hur hårt packat det här. Om ett recept då säger att du ska ha 3 dl mjöl så kan skillnaden bli väldigt stor och såklart påverka slutresultatet av kakan.
  • Använd rumsvarma ingredienser. Om man har följt ett recept till punkt och pricka och ändå misslyckats så kan det hänga på en sån enkel sak som att du har haft kalla ägg eller kall vätska i smeten. Orsaken är att man vill ha alla ingredienser i samma temperatur är att de då blandar sig fint i smeten och får de perfekta förutsättningarna att gå ihop till en jämn smet. Att exempelvis röra ner kalla ägg i en rumstempererad smet kan göra att den skär sig. Med samma temperatur på allt så gräddas det också jämnare i ugnen. Det finns några tricks för att snabbt få rumstempererade ingredienser om man glömt att ta fram dem i tid: Ägg – Lägg äggen i ett glas med ljummet vatten i ca 10 minuter. Mjölk – Värm i micron i några sekunder. Smör – Hyvla smöret med osthyvel så mjuknar det snabbt och blir vispbart på direkten.
  • Följ receptet! Det kan låta självklart, men varje litet avsteg kan spela stor roll på slutresultatet. Att byta smör mot margarin, bakpulver mot bikarbonat, dra ner på mängden socker eller vispa när det står röra kan vara det som gör att ditt slutresultat inte blir som du hade föreställt dig.
  • Rör inte för mycket och inte för lite. Om du rör eller vispar den färdiga smeten för mycket riskerar du att det sker en glutenutveckling med mjölet vilket kommer att ge dig sega och gummiaktiga cupcakes. Om du å andra sidan rör för lite så kan det hända att alla ingredienser inte blandats ordentligt eller att du får klumpar i smeten.
  • Försök gärna se till att frostingen täcker så mycket att kakans yta som möjligt, detta hjälper till att hålla kakan saftig längre då den inte utsätts för direkt luft som kan torka ut den.
  • Det är svårt att spritsa snyggt på en yta som inte är platt. Så om du trots allt har fått en väldigt spetsig topp på din cupcake så kan du alltid skära av den översta toppen innan du börjar spritsa.

Vad är skillnaden mellan muffins och cupcakes?

Ja, man kan tycka att det finns många likheter mellan dessa två bakverk. Men det finns också många skillnader.

  • Muffins är ofta lite större än cupcakes, de har också en större topp av kaka ovanför formens kant och får mer än gärna hänga ut lite över kanten.
  • Muffinssmeten är tjock och tung vilket också ger en lite mer kompakt och tyngre kaka. Muffins äter man som de är och dekoreras inte.
  • En muffins kan göras mer hälsosam och ätas till frukost eller mellanmål medan en cupcake alltid är fika eller dessert.
  • Cupcakes är lättare och luftigare, de har också ofta en mindre storlek och upplevs generellt lite nättare än muffins. De har en platt topp eller bara en liten kulle som sticker upp över formkanten.
  • Och det som kanske är den mest uppenbara skillnaden är att cupcakes dekoreras med frosting på olika festliga sätt.
  • En cupcake kan beskrivas som en tårta i miniformat.

Vill du baka goda muffins? Kolla då in vår guide här!

Vad använder man för smet till cupcakes?

Du kan i princip göra cupcake av vilket recept som helst som du använder till mjuka kakor eller muffins. Det du måste fråga dig är vilket resultat du vill ha. Man kan säga att det finns tre olika metoder att göra cupcakesmet:

  • Ett recept som utgår från att du vispar smör och socker. Det ger en saftig men lite tyngre cupcake med många små luftbubblor.
  • Klassiskt sockerkaksrecept som börjar med att du vispar ägg och socker poröst. Då får du en väldigt luftig, mjuk och lätt cupcake, men som får större luftbubblor och riskerar att svälla upp lite för mycket och får en stor topp. Detta recept funkar bättre till lite större cupcakes än till miniversioner.
  • Du kan också utgå från ett recept där du bara rör samman alla ingredienser. Metoden går ut på att blanda torra ingredienser i en bunke, blöta i en och sedan bara röra samman dem. Då får man en lösare smet som jäser kontrollerat och en textur som är luftig och mjuk men samtidigt saftig och håller formen. Den här metoden ger en jämn och fin topp på muffinsen.
Vilken typ av recept du vill använda beror som sagt på vilken typ av cupcake du vill ha. Och vilken typ av cupcake du vill ha kan avgöras av vilken frosting du vill ha på den. Om du ska toppa din cupcake med en lätt och luftig gräddig topping och färska bär så kanske du vill ha en mjuk och lätt kaka. Men om du däremot ska toppa med en chokladganache så kan det vara gott med en med tung och nästan brownieliknande kaka.
Det är också ganska vanligt att cupcakesrecept har olja istället för smör. Det som oljan framförallt bidrar med är saftighet. Små cupcakes, jämfört med en stor sockerkaka, blir torrare snabbare, men med olja i smeten så håller de sig saftigare längre. Om man ändå gillar smaken av smör i sina bakverk så kan man använda sig av en kombination av smör och olja för den perfekta smaken och lång saftighet.

Kan jag baka gluten- eller laktosfria cupcakes?

  • Glutenfria cupcakes bakar du enkelt med glutenfri mjölmix. Använd en metod där du vispar in lite luft i smeten, så hjälper det kakorna att lyfta. Du kan också baka med en blandning av naturligt glutenfria mjöler, så som mandelmjöl, rismjöl och maizena. Då kan det vara bra att tillsätta lite extra ägg i smeten för att få till extra bra skjuts i smeten. Glutenfria cupcakes tenderar att bli lite torrare än vanliga, att använda olja istället för smör är ett bra sätt att göra dem lite saftigare.
  • Laktosfria cupcakes bakar du på samma sätt som vanliga, men välj bara laktosfria alternativ. Välj olja istället för smör i smeten och till frostingen kan du antingen välja laktosfria versioner av grädde och smör eller i stället satsa på en marängfrosting.

Vad ska jag tänka på när jag gräddar cupcakes?

När du gräddar cupcakes är det uttrycket ”low and slow” som gäller. Alltså på lägre värme och långsamt. Max 175 grader för vanlig ugn och 160 grader för varmluftsugn. Men du kan med fördel även skruva ner temperaturen ytterligare 20–30 grader. För hög värme gör att smeten reser sig för snabbt och då får kakan en hög topp, och det vill man inte ha på cupcakes. Dessutom riskerar toppen att spricka.

  • Lär känna din ugn, alla ugnar är olika. Om du har en ugnstermometer eller liknande så kan du mäta värmen i din ugn och se om den överensstämmer med vad som står på vredet.
  • Hur lång tid dina cupcakes behöver gräddas beror på hur stora de är, vilken typ av form du gräddar dem i, om du använder vanlig eller varmluftsugn och vilken typ av recept du har använt dig av.
  • Öppna inte luckan innan minst 2/3 av tiden gått. Då riskerar cupcakesen att sjunka ihop och få ett hål i mitten.
  • Cupcakesen är klara när de har fått en ljus gyllenbrun färg och om du testar med en trästicka, typ tandpetare, så ska den komma ut torr, kanske med ett par mjuka smulor bara. Är den kladdig är de inte klara.
  • Du kan också testa om de är klara genom att pressa fingret mot toppen på en cupcake, om ytan studsar tillbaka direkt så är den klar, om den inte gör det så behöver kakan några minuter till i ugnen.
  • Om du gräddat i muffinsplåt, låt dem då svalna i någon minut och ta sedan bort dem från plåten. Annars kan det bildas kondens från värmen som gör att muffinsformarna lossnar från kakan.
  • Låt gärna cupcaksen svalna på ett galler, då kommer det luft från alla håll som förhindrar att de blir blöta och fuktiga undertill.
  • Se till att kakorna är helt avsvalnade innan du börjar med frostingen.

Hur ska man fylla formarna?

  • Fyll med smet till max två tredejdelar av formen. Smeten ska stiga upp precis ovanför kanten på formen men inte puffa upp så att den spiller över och får en muffintop. En ganska platt liten kulle är allt vi är ute efter.
  • Använd gärna en kakskopa för att fylla formarna. Dels för att slippa spill och kladd och dels för att få lika mycket smet i varje form och på så vis lika stora muffins som har gräddats jämnt i ugnen.
  • Om de är för olika stora kommer några vara torra innan de andra gräddats klart.
  • Om man inte har en kakskopa så kan man fylla smeten på en spritspåse och spritsa ner smeten i formarna. Det är lite svårare att kontrollera att du får lika mycket smet i varje form, men det är ett kladdfritt och effektivt sätt att fylla formarna.

Hur mycket kan jag förbereda?

I den bästa av världar så gör du smeten och gräddar du dina cupcakes på morgonen, ger dem en timme att svalna. Dekorerar dem sedan och låter dem stå kvar framme i rumstemperatur och serverar inom ett par timmar. Men det är inte alltid vi har lyxen att kunna baka på det sättet. Kanske ska vi baka väldigt många cupcakes, eller baka till ett kalas eller fest. Då är det bra att kunna förbereda och lägga upp en plan för sin bakning. Kan man förbereda smeten dagen före?

  • Det bästa är att grädda dina cupcakes direkt efter att du har gjort smeten. Med det sagt så går det att förvara smeten i kylskåp i någon dag. Du riskerar dock att luften som vispats in i smeten försvinner och även att bakpulvret förlorar sin effekt och du får på så sätt plattare och mer kompakta cupcakes.
  • Det är också lite olika om du har bakpulver eller bikarbonat i smeten. Bikarbonaten börjar verka direkt när den kommer i kontakt med syra (ex citrus eller filmjölk) medan bakpulver aktiveras dels i smeten och sedan igen vid värme. Så en smet med bikarbonat måste gräddas direkt, annars tappar den sin effekt.
  • Själva muffinsen kan bakas flera veckor i förväg och frysas in utan frosting. Se till att de är helt avsvalnade innan fryser dem. Lägg dem inte i en stor hög, utan plant, bredvid varandra i en påse eller burk. Om du ska lägga flera på höjd, lägg då gärna ett bakplåtspapper emellan så att de inte fastnar i varandra. Ta sedan fram dem och låt dem tina i rumstemperatur.
  • Du kan även dekorera dem fastän de inte är helt tinade. Cupcakes som är dekorerade kan också frysas, beroende på vilken frosting du har.
  • Smörkräm och ganache går utmärkt att frysa och förutsatt att du har fryst dem med utrymme för frostingen så behåller de formen lika fint sedan när du tinar dem.
  • Om du däremot har använt en frosting med grädde eller maräng så är det bäst att inte frysa dem efter dekorering. Frostingen kommer helt enkelt inte att ha samma konsistens efter att de varit frusna.

Hur ska jag förvara cupcakes?

Förvara gärna cupcakes in en pappkartong. Du kan såklart ha dem i en helt lufttät burk, men där kan de lätt börja svettas och det kan göra att pappret börjar lossna från cupcaken. Papperskartongen hjälper till att absorbera eventuell fukt och håller därmed cupcakesen mindre fuktiga. Hur du ska förvara cupcakes beror också lite på vilken frosting du valt.

  • Om du har en frosting som innehåller grädde eller färskost så måste cupcakesen förvaras i kylskåp. Har du däremot en smörkräm eller en marängfrosting så klara de sig framme i rumstemperatur i många timmar.
  • Oavsett vilken frosting du använt eller vart du förvarat dina cupcakes så ska de serveras rumstempererade. Så om du haft dem i kylskåpet, ta fram dem en timme innan det är dags att fika.
  • I rumstemperatur kommer att smaker till sin rätt, frostingen är mjuk och krämig och du riskerar inte att det smakar ”kylskåp”.
  • Även om du såklart kan förbereda och förvara cupcakes och de håller sig och är goda i flera dagar så rekommenderas att göra dem så nära servering som möjligt. De är ändå godast när de är som färskast, så inom ett till två dygn ska de helst ätas för att smaka som bäst.
  • Ofrostade cupcakes kan förvaras i rumstemperatur i ett par dagar.

Varför spricker mina cupcakes?

För hög värme i ugnen. Du kan ha vispat eller blandat smeten för mycket. Var noga med att alla ingredienser är rumstempererade.

Varför sjunker mina cupcakes ihop i mitten?

Troligast för att de inte är helt färdigbakade. Eller att du har öppnat ugnsluckan innan de hade satt sig ordentligt.

Varför lossnar pappret från mina cupcakes?

Man vill att formen ska släppa lätt från kakan när du ska äta cupcaken, att inte kakan fastnar i pappret, men man vill inte att pappret ska släppa av sig själv, kanske innan du ens har hunnit dekorera eller servera dina cupcakes. Det finns flera orsaker till varför pappret lossnar.

  • Dels kan det vara kvalitén på pappret på formen, det kan du inte göra så mycket åt.
  • En tumregel är dock att ju tjockare formen är desto mindre är sannolikheten för att den kommer att lossna av sig själv från kakan.
  • En annan orsak kan vara att för mycket fukt från kakan gör att pappret lossnar, antingen om det är mycket olja i smeten eller om du kanske har färska bär i smeten som gör den extra fuktig.
  • Det kan också hjälpa att grädda dem ett par minuter längre när du tror att de är klara.
  • Den vanligaste orsaken är fukt från kakan. Det kan uppstå om man låter dem vara kvar för länge i muffinsplåten eller om man förvarar dem i täta plastburkar eller plastpåsar. Därför är det bra att förvara cupcakes i papperskartonger eller plåtburkar.
  • Och om man ändå vill ha dem i plastpåsar eller plastburkar så är det bra att låta det komma in lite luft för att förhindra att det bildas kondens som gör formarna mjuka och lite blöta och därmed lossna från muffinsen.
  • Du kan också lägga lite hushållspapper i burken som hjälper till att absorbera fukten.

Hur kan man rädda cupcakes om pappret har lossnat?

Det finns ett par sätt att rädda situationen om det hänt att formarna lossnar.

  • Du kan ta bort formarna helt och servera cupcakesen utan formar.
  • Du kan också sätta dem i nya formar, antingen med den gamla formen under eller lossa dem helt och sätta ner dem i nya formar.
  • Om man ska baka cupcakes i förväg till ett kalas eller fest och är orolig så kan man gardera sig genom att grädda dem i formar i hårdare papper som inte lossnar.

Olika formar till cupcakes

Cupcakesformar finns i en uppsjö av varianter och material. De är olika stabila och har lite olika egenskaper när du gräddar dina cupcakes.

  • Formar av tunnare papperskvalitet kräver att du har en muffinsplåt för att de ska bli fina när du gräddar dem. Plåten håller in kanterna på formen och gör att smeten bara reser sig uppåt under gräddning och ger höga fina cupcakes med raka kanter.
  • Om du använder formar av hård papperskvalitet så behöver du bara ställa dem på en vanlig plåt och grädda dem.
  • Du kan också göra cupcakes i silikonformar, antingen som plåt eller i individuella formar. Då serverar du sedan cupcaken utan formar. Silikon leder värme sämre än plåt och detta påverkar gräddningstiden på dina cupcakes och det påverkar också gräddningsytan som blir lite mer färglös om du gräddar i silikonform.
  • Om du upplever att det är svårt att lossa kakorna ur silikonformarna så kan du sätta in dem i frysen en stund, då blir de mycket lättare att lossa från de mjuka formarna.

Fyllningar till cupcakes

Ibland kanske man vill fylla något i cupcaken - kolla in våra tips på fyllningar här!. Du kan fylla cupcaken redan när du bakar smeten. Men håll det till något litet, ungefär teskedsstorlek är bra och se till att det är omslutet av smet på alla sidor. Kanske ett par bär, en chokladbit, jordnötssmör eller en klick sylt. Om det blir för stort eller för mycket kommer det att påverka kakans chans att gräddas jämnt och det kan även vara svårt för den att hålla ihop efter gräddning. Men du kan också välja att fylla cupcaken efter gräddning. Då kan du fylla dem med exempelvis nutella, lemoncurd eller sylt. Enklast är att göra ett hål i kakan med en rund tyll, då får du ett perfekt trekantigt hål ner i kakan som du kan fylla innan du brer eller spritsar på frostingen.

Olika sätt att dekorera cupcakes

Frosting till cupcakes

Det finns en uppsjö med olika frostings du kan ha på din cupcake.

  • Smörkräm - Det finns flera slags smörkrämer. Vi har den amerikanska som enbart består av smör och florsocker, den franska som har äggula i sig, och så marängsmörkrämen, den baserar sig på en varmvispad maräng som man sen tillsätter smör till. Det gör den luftigare och mindre söt än den amerikanska. Den är också enkel att smaksätta med allt ifrån choklad och bär till lakrits och citrus. Många upplever att smörkräm är väldigt tungt att äta och vill inte ha för mycket i varje tugga. Om du ska dekorera dina cupcakes med smörkräm, välj då kanske inte att göra den högsta spritsningen, utan lite lägre dekorationer så att ration mellan kaka och smörkräm blir bra. Var också noga med att servera dina cupcakes rumstemperarade då smörkrämen blir väldigt hård när den är kall och det är inte så gott med kallt smör i munnen. Här hittar du en färdig smörkräm!
  • Färskostkrämer - Färskost är, tillsammans med florsocker, en perfekt bas i en spritsbar frosting. Du kan göra den stabil genom att vispa den med smör eller mer lätt och fluffig genom att vispa den med grädde. Använder man cream cheese får man en frosting med lite cheesecakeliknande smak medan marscaponen är mer naturell och mest erbjuder stadga till exempelvis vispad grädde. Även färskostfrostingen kan du smaksätta på massa olika sätt. Det man ska tänka på med färskostfrosting är att inte vispa för mycket för då kan den tappa formen, och av samma anledning ska man alltid använda kylskåpskall färskost och spritsa medan den är nyvispad.
  • Gräddbaserad frosting - Grädde är en fantastiskt frosting bara som det är. Du kan ge grädden stadga genom att blanda den med färskost som ovan, eller genom att tillsätta choklad eller godis till den, som dessutom ger den en helt ny smak. Smält choklad eller godis i vispgrädde, låt det stå och bli kallt över natten och vispa sedan upp det nästa dag och spritsa. När du gör sådan här smaksatt grädde så kallas det för chantilly på konditorspråk, hemmabagarna kallar det ofta för fluff. Beroende på vad du blandar i grädden så blir den olika stabil. Smälter du i ett godis som har mycket gelatin, som exempelvis geléhallon eller skumbananer så får du en väldigt stabil frosting. Smälter du choklad eller gräddkola blir en lite fluffigare frosting som är god att ha i lite högre spritsningar på cupcakes. Proportionerna mellan grädde och smak beror helt på hur mycket stabilitet som finns i godiset eller chokladen som du blandar i. Vi har massor av god frosting med bl.a. vaniljsmak, citronsmak, salt karamell, frosting utan smak.
  • Ganache - Om du har mycket mer grädde än choklad så kallas det som sagt chantilly. Om du däremot har en större del choklad så är det en ganache eller en tryffel. Den får du genom att hälla varm grädde på hackad choklad, röra om och sen låta stelna i rumstemperatur. Den kan du vispa men även spritsa som den är. Du kan göra den med både vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad och behöver bara justera mängden grädde. Ganache passar fint som frosting på cupcakes. Du kan även doppa dina cupcakes i ganachen innan den har stelnat för en jämn fin chokladyta över din cupcakes. Dekorera sedan gärna med strössel. Hos oss hittar du ganache med vit choklad, mörk choklad och karamellsmak.
  • Maräng – Satsa på en varmvispad maräng, schweizisk eller italiensk. Att äggvitan är uppvärmd till minst 65 grader gör att marängen redan är tillagad och är god att äta utan att den gräddas. Uppvärmningen ger också stabilitet till den som gör den enkel att spritsa. Bränn gärna av med en brännare, det blir både fint och gott. Kolla in vår guide för hur du lyckas med maränger!

Spritspåsar och tyllar

Antingen använder man engångsspritspåsar av plast, eller så köper man såna som går att diska och återanvända. Spritspåsar som inte är av engångsplast isolerar lite bättre mot värme och innehållet smälter inte lika lätt från värmen av dina händer som när du använder plastpåsar.

  • Om du ska spritsa mycket av samma så använd gärna en som går att diska, vi ska ju inte heller glömma att de är bättre för miljön.
  • Ska du spritsa många olika små saker så är det generellt lättare med engångspåsar.
  • En tyll är själva munstycket som du har längst ner i en spritspåse. Den som har olika struktur och ger olika mönster. Det finns hundratals olika tyllar som kan skapa de vackraste och mest originella mönster. Men med de allra vanligaste tyllarna kan du få till många olika varianter av mönster.
  • Satsa på tyllar med ganska stor öppning när du ska spritsa cupcakes, minst 1 cm stor öppning, gärna större.
  • Det i kombination med att spritsa med långsamma rörelser och inte för snabba svängar gör att du undviker ”hundbajs”-spritsningen utan får en fyllig och fin spiral.
  • Några tyllar som är perfekta till fina swirls och ”rosor” är stjärntyllar som Wilton 1M och Wilton 2D.
  • En tyll som inte ger lika djupa volanger men som är fin att spritsa bollar eller swirls med är Wilton 8B.
  • Om du vill spritsa blommor med blad så rekommenderas kronbladstyllar som exempelvis Wilton 104 eller Wilton 125. Med dem kan du också skapa fina volanger i slalommönster.
  • Helt runda tyllar i olika storlekar är också fint att spritsa cupcakes med.
  • Kolla in alla våra spritsar och tyllar här!

Tips för lyckad spritsning

  • Det viktigaste för lyckad spritsning är konsistensen på frostingen. Det är omöjligt att spritsa snyggt med en för hård eller för rinnande frosting. Generellt ska de vara lite lösare än vad man nog tror. Smörkräm exempelvis är bäst när den har konsistensen av majonnäs.
  • Om en frosting är för hård, låt den stå framme i rumstemperatur en stund, och är den för lös, sätt in den i kylen. Ha hellre tålamod och spritsa senare än att hasta på en frosting med fel konsistens. Du märker direkt när du börjar spritsa om den är bra eller inte.
  • Vik ner påsens kant när du ska fylla så får du inget kladd på kanterna.
  • Ställ gärna påsen i ett högt glas eller en tillbringare så har du båda händerna fria att fylla påsen. Du kan även använda dig av en spritspåsehållare.
  • Fyll inte så mycket frosting i taget i spritspåsen. Då blir det lättare att hålla och spritsa, mindre kladd och frostingen smälter inte av dina varma händer. Det är viktigt att inte tveka när du ska spritsa. Ett ganska bestämt tryck gör att mönstrena blir fina.

Utrusning som är bra att ha hemma

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Muffins Recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se