Bloggar om muffins

Det finns inte så många bloggar om enbart muffins, men väl om tårtor, cupcakes och muffins i ett och samma. Bloggarna ger inspiration och tips om hur det går att förbättra baket, tillsammans med mängder av recept och förslag på dekorationslösningar. Här är några exempel på roliga bloggar där även muffins står på agendan:

Tårtsmulan är en bra och mycket aktiv sida fylld med tips, tankar och idéer om cupcakes och muffins.

Bloggen Baka liten kaka är en riktig kakblogg för alla som älskar att njuta av det goda i livet. Här blir cupcakes konstverk och tårtorna specialdesignade för varje tillfälle.

Cickans Piece of Cake är en blogg för alla som tycker om kakor och tårtor, oavsett form. Här får också muffins och cupcakes en stor plats.

 

Verktyg till att baka och dekorera muffins

För att göra baket än enklare – och resultatet snyggare – finns mängder med muffinsformar i papper eller silikon att välja mellan. Den lite mer fantasifulle kan välja muffinsformar med hjärtan, blommor, glada figurer på alternativt med en bjärt färg och en rolig form. Det gäller även muffinsplåtarna.

En slickepott, decilitermått, engångspritsar och en bra ballongvisp är också bra kompletterande verktyg för att lyckas med muffinsbaket.

Det är inte bara muffinsformar som kan sätta piff på bakverkens utseende. I USA har det länge funnits en trend med att dekorera muffins på olika sätt, en trend som nu också kommit starkt här i Sverige. För att göra riktiga kreationer krävs en sprits för att lägga glasyr eller för att fylla muffinskakorna, och en schablon för att pudra mönster och figurer på toppen. Strössel i form av stjärnor eller kulor ger också ett vackert intryck.

Till uppläggningen finns det sedan riktiga kakfat i höjd, så kallade muffinsträd, i mängder av former och varianter och askar att lägga sina muffins i för att kunna ge bort som present.

Varför man bör använda muffinsplåt

Med enbart enkla pappersformar, flyter muffinssmeten ut när den jäser och resultatet blir långt ifrån det vackra höga och luftiga resultatet som går att se när vi köper muffins i butik. Tricket bakom höjden och formen på en muffin är själva plåten. Muffinsformen ger stöd åt smeten och håller ihop bakverket och hjälper smeten att jäsa uppåt. Det blir då en vackert toppig och luftig kaka, med perfekt form.

Muffinsplåtar behöver inte vara dyra. Det finns ett antal olika formar på marknaden att välja mellan och de kostar från 50 kronor och uppåt och är ofta tillverkade av ett material som gör att bakverken inte fastnar. Plåtarna kan vara tillverkade i plåt eller silikon och fungerar på samma sätt. De kan användas både med och utan pappers- alternativt silikonformar. Dessa ersätter då smörjning av plåten och är praktiska för servering.

Med en muffinsplåt går det även att göra cupcakes, scones och maträtter med rätta formen.

Pizza i muffinsplåt

[parse_feed feed=”http://www.lyckasmedmat.se/rss_feed_muffinsplat_best.php” num=”9″ name=”Lyckas med mat – Muffinsplåtar” url=”http://www.lyckasmedmat.se/101-muffinsplatar]

Muffinsformar i silikon, fördelar och nackdelar

Muffinsformar i silikon har blivit populära då de är lite stadigare och fungerar utan plåt och inte minst för att de sedan är återanvändningsbara. Det gör både miljö och plånbok glad i längden.

För att använda silikonformarna igen är det bara att diska dem i diskmaskinen. De tål till och med att frysas utan att skadas. Det samma gäller muffinsplåtarna av silikon. För att få kakorna att släppa ur formen är det alltid bäst att spraya formen med fett.

Både muffinsformar och muffinsplåtar i silikon kommer i olika former. Det finns allt från elefantformar till stjärn- och hjärtformar. Silikonformarna kommer i olika glada färger såsom bjärt gult, blått, rosa och rött.

Nackdelen med muffinsformarna är att de är så mjuka. De tål inte att skarpa knivar eller metallföremål används för kakor som finns i formen. Den som inte har bakat i silikonformar behöver också kika till sina muffins extra noga under gräddningen de första gångerna – baktiden kan förändras något jämfört med sedvanliga bakplåtar.

Muffinsformar av papper

Pappersformarna hindrar smeten från att fastna i plåten och gör det lätt att diska upp plåtarna efteråt. Dessutom är de dekorativa detaljer som gör bakverken till små underverk.

De flesta formar av papper är tillverkade av tunt papper och avsedda för muffinsplåtsbak. De klarar inte riktigt själva att hålla den runda formen så att kakan blir hög och luftig som en riktig muffin ska vara. Det är där den speciella plåten kommer in. Utan muffinsplåt blir kakorna nästan alltid platta och tråkiga. Den som inte har en muffinsplåt men ändå vill få runda och höga muffins, bör istället använda de formar som är tillverkade i lite grövre papper. De är stabilare än de tunna varianterna och klarar av att hålla ihop formen under gräddningen.

Muffinsformar av papper kan användas till mycket, inte bara muffins. Varför inte lägga upp rulltårtebiten där och dekorera den till ett litet bakkonstverk? Den enda nackdelen med pappersformarna är att de är engångsartiklar.

Muffinsformar från Wilton och Vestli House

Två av de företag som säljer roliga mönstrade muffinsformar är den amerikanska muffinspecialisten Wilton och det svenska Vestli House. Matcha dem gärna med färgen på topping och strössel, så skapar du lätt små vackra konstverk.

Muffinsformarna från Wilton är dekorerade med figurer och mönster för alla åldrar och smaker. Det finns dessutom särskild dekor för olika högtider, som jul och påsk. Designen är lekfull och sprallig och passar perfekt för ett livligt kalas. Formarna tillverkas i flera storlekar och former. En del är gjorda i papper för engångsbruk. Andra är skapade i silikon vilket gör att de är återanvändningsbara. Wilton säljer också plåtar för muffinsbak, som i storleken passar till pappers- och silikonformarna.

Om Wiltons dekorerade muffinsformar är roliga och busiga, så är Vestli House’s formar stiliga och vackra. Vestli House’s muffinsformar kommer i tre storlekar: mini, normalstor och en stor modell. Formarna är tillverkade i Sverige och är stabila i konstruktionen. Designen på mönstret är stilrent med framför allt blommönster. Formarna levereras i en vacker förpackning vilket även gör dem perfekta för att ge bort i present.